Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πνίγηκε το σχέδιο για τους λαθρομετανάστες

Στα νερά του Εβρου πνίγηκε το «σχέδιο» του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου για τους λαθρομετανάστες και όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στον ακριτικό νομό έχουν προκαλέσει την οργή της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της.

Εκατοντάδες λαθρομετανάστες που κρατούνταν στο κέντρο υποδοχής στην περιοχή Κυπρίνου του Εβρου, χωρίς χαρτιά και χωρίς χρήματα, μεταφερόμενοι εδώ από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας, αφήνονται τις τελευταίες μέρες στην τύχη τους στην Αλεξανδρούπολη, προκαλώντας σοκ στους κατοίκους, οι οποίοι φοβούνται ότι η περιοχή τους θα μετατραπεί σε μια νέα Πάτρα.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο νομάρχης Εβρου Νίκος Ζαμπουνίδης ήρθε σε επαφή με τους συναδέλφους του των ακριτικών περιοχών της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου και όλοι μαζί πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη σύσκεψη στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το σοβαρό θέμα, ενώ την προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να κλείσουν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στις περιοχές τους.

Η ασυνέπεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών απειλεί να τινάξει στον αέρα, πριν καν ξεκινήσει, το όλο σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα με τυμπανοκρουσίες, αναφορικά με τη δημιουργία μιας σειράς κέντρων υποδοχής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ενα δεύτερο τέτοιο κέντρο, έπειτα από αυτό του Κυπρίνου, προγραμματίζει μάλιστα να δημιουργήσει στον Νότιο Εβρο, στην περιοχή των Φερρών.

Επίσκεψη
Λιγότερο από δύο μήνες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο κέντρο υποδοχής του Κυπρίνου ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζακ Μπαρό, οι κάτοικοι του Εβρου βλέπουν να μετατρέπεται η περιοχή τους σε ξέφραγο αμπέλι λαθρομεταναστών με τη βούλα της ίδιας της πολιτείας.

Την ίδια ώρα που εκατοντάδες λαθρομετανάστες πολιορκούν τη συνοριακή περιοχή και μπαίνουν με κάθε τρόπο στην Ελλάδα, ενώ η πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορα, εκατοντάδες άλλοι λαθρομετανάστες αφήνονται ελεύθεροι στην τύχη τους στην περιοχή.

Η πρακτική που ακολουθούνταν μέχρι τώρα ήταν να προωθούνται και να κρατούνται στο κέντρο του Κυπρίνου περίπου 500-600 λαθρομετανάστες κάθε φορά και στη συνέχεια μόλις περνούσε το χρονικό διάστημα των τριών μηνών να επιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ με ευθύνη της νομαρχίας και του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να φτάσουν στην Αθήνα και να αφεθούν ελεύθεροι εκεί.

Το τελευταίο διάστημα όμως το κέντρο του Κυπρίνου παρουσιάζει υπερπληρότητα, αφού προωθούνται συνεχώς λαθρομετανάστες από την Αθήνα.

Ετσι, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του Εβρου, επιλέγουν πλέον να τους αφήσουν ελεύθερους χωρίς καν να συμπληρωθούν οι προβλεπόμενοι τρεις μήνες, χωρίς να έχουν χαρτιά και χρήματα και μόνο με την προτροπή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Προχθές 150 τέτοιοι λαθρομετανάστες που αφέθηκαν ελεύθεροι «προωθήθηκαν» από τον Κυπρίνο στο ΚΤΕΛ της Αλεξανδρούπολης.

Ομως οι υπεύθυνοι του ΚΤΕΛ αρνήθηκαν να τους μεταφέρουν στην Αθήνα, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών δεν τους έχει ξοφλήσει ένα χρέος περίπου ενός δισ. ευρώ από τις προηγούμενες μεταφορές.

Ετσι οι λαθρομετανάστες περιφέρονται μέσα στην πόλη αναζητώντας τροφή και κάπου να περάσουν τη νύχτα τους.