Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Και νέα μαζική δηλητηρίαση παιδιών στην Κίνα

Περισσότερα από 200 παιδιά που κατοικούν δίπλα σε βιομηχανικό πάρκο της νοτιοδυτικής Κίνας βρέθηκε ότι έχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους. Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μαζικής δηλητηρίασης από μόλυβδο τον τελευταίο μήνα.

Οι υγειονομικές αρχές υπέβαλαν σε εξετάσεις περίπου 1.000 παιδιά στη γειτονική πόλη Κουνμίνγκ, σύμφωνα με την China Daily.

"Τα επίπεδά τους ξεπερνούν όλα τα 100 μικρογραμμάρια μολύβδου ανά λίτρο αίματος, αλλά είναι χαμηλότερα από 200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις γιατρού.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και προκύπτει μετά από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μικρές ποσότητες μολύβδου, που μπορεί να βλάψει την διανοητική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Όσο αυξάνεται το επίπεδο του μολύβδου στο αίμα, τόσο αυξάνονται και τα προβλήματα υγείας.

Οι γονείς θεωρούν υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση ένα γειτονικό βιομηχανικό πάρκο, προσθέτει το δημοσίευμα, παρότι η τοπική υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας διαψεύδει ότι αυτό συνδέεται άμεσα με τα βιομηχανικά απόβλητα.

Αντίθετα, η υπηρεσία υποστηρίζει ότι η μόλυνση προκλήθηκε από παράγοντες όπως οι εκπομπές ρύπων από τις εξατμίσεις.

"Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στη συνοικία Ντονγκτσουάν και σε άλλες περιοχές, επομένως αναρωτιέμαι γιατί μόνο τα παιδιά γύρω από το βιομηχανικό πάρκο έχουν βρεθεί να έχουν υπερβολικό μόλυβδο στο αίμα τους", φέρεται να δήλωσε η μητέρα ενός από τα παιδιά που κατοικούν στην περιοχή.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, περισσότερα από 800 παιδιά, που κατοικούν κοντά σε χυτήριο μετάλλων, στη βορειοδυτική επαρχία Σιανσί, βρέθηκαν να έχουν στο αίμα τους επικίνδυνη ποσότητα μολύβδου και περισσότερα από 150 από αυτά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Το ίδιο πρόβλημα έχει παρατηρηθεί και σε βάσεις βαρέων μετάλλων στις επαρχίες Γιουνάν, Χενάν, Χουνάν και Γουανγκντόνγκ.