Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Αμετακίνητοι δηλώνουν οι κορυφαίοι υπουργοί την ίδια ώρα που ζητούν από τον Καραμανλή να κάνει ανασχηματισμό εδώ και τώρα

Μύλος έχει γίνει η Ν.Δ. μετά και τις φωτιές που έκαψαν το ένα τρίτο της Αττικής. Μπροστά στον φόβο της κυβερνητικής κατάρρευσης και μέσα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ασκούν έντονες πιέσεις στον Πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ενός σαρωτικού ανασχηματισμού.

Από το Μαξίμου δεν βγαίνει... καπνός, αλλά υπουργοί και βουλευτές προεξοφλούν τις αλλαγές, με βασικό επιχείρημα ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν μπορεί να ανέβει στη ΔΕΘ χωρίς να κάνει κάτι». Πεπεισμένοι ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών εμφανίζονται πλέον ακόμη και υπουργοί που μέχρι πρότινος- πριν οι φλόγες τυλίξουν τη Βορειοανατολική Αττική- απέκλειαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Προβεβλημένα στελέχη, εξάλλου, εξακολουθούν να κρατούν ψηλά και το «σχέδιο εξόδου» με επίσπευση των εκλογών, εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός «δεν έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή επιχειρούσαν χθες το απόγευμα να βάλουν φρένο στην έντονη φημολογία περί ανασχηματισμού, αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός «θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ με πολιτική ατζέντα» και «δεν προκρίνει κινήσεις εντυπωσιασμού». Επέμεναν δε ότι από την πλευρά του κ. Καραμανλή δεν έχει γίνει καμία κίνηση που να υποδηλώνει ότι σχεδιάζονται αλλαγές στην κυβέρνηση.

Το ρεύμα του ανασχηματισμού, ωστόσο, διαχέεται από χθες το πρωί σε όλη τη γαλάζια κομματική πυραμίδα, με τα περισσότερα στελέχη να υποδεικνύουν τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη) ως τη χρονική στιγμή που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η κίνηση του Πρωθυπουργού.

Κλειδί οι δύο «πυροπαθείς»
Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού έχουν οδηγήσει, ουσιαστικά, στην στοχοποίηση των κ.κ. Πρ. Παυλόπουλου και Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ αρκετοί υπουργοί και βουλευτές ζητούν την «κεφαλή επί πίνακι» και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευάγγ. Αντώναρου, στον οποίο καταλογίζουν ένα επικοινωνιακό «ναυάγιο» που έκανε ακόμη πιο αρνητικό το κλίμα για την κυβέρνηση.

Κατά τα ίδια στελέχη, οι κ.κ. Παυλόπουλος, Μαρκογιαννάκης και Αντώναρος είναι τα πρόσωπα- κλειδιά ενός ανασχηματισμού, καθώς η δική τους μετακίνηση θα κρίνει, όπως λένε, και το εύρος των αλλαγών.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι υπουργοί που θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένο να αναλάβει ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλίες πριν από τη ΔΕΘ, θεωρούν εαυτόν αμετακίνητο ή ότι είναι τα κεντρικά πρόσωπα που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα πορεία για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η συζήτηση αυτή είναι προφανές ότι προκαλεί ρήγματα στη συνοχή της κυβέρνησης και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των υπουργών.

Ψυχρό κλίμα στην Κατεχάκη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στη δίνη του κυκλώνα, προκρίνει τη λύση του ανασχηματισμού. Το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στη σχέση του με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη (αρμόδιο για τον τομέα Δημόσιας Τάξης), ευνοεί αλλαγές στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη και πολλοί στη Ν.Δ. στοιχηματίζουν ότι ο υπουργός δεν θα είχε πρόβλημα με την αντικατάσταση του αναπληρωτή του.

Επίσης, θεωρούν ότι ο κ. Παυλόπουλος θα έβλεπε θετικά και την ανασύσταση του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, αν και μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε και μια παραδοχή από την πλευρά του Πρωθυπουργού ότι έκανε λάθος, όταν προ διετίας αποφάσισε τη συγχώνευση των δύο υπουργείων.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ

Γαλάζια στελέχη δεν αποκλείουν τις πρόωρες, παρά το βαρύ κλίμα μετά τις φωτιές


Δείχνουν τους άλλους

ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ που προτρέπουν τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες είναι και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η ίδια ωστόσο δεν θεωρεί ότι οι αλλαγές περνούν από το υπουργείο Εξωτερικών, αφού «τα προβλήματα της κυβέρνησης βρίσκονται σε άλλα υπουργεία», όπως με νόημα λένε στελέχη που κινούνται στον χώρο των κομματικών φίλων της. Τις αλλαγές στην κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, από τη στιγμή που οριστικοποιηθεί ότι ο εκλογικός χρόνος παρατείνεται για την άνοιξη του 2010. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως λένε συνεργάτες του, δεν θα έβλεπε αρνητικά τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, όπως το Εσωτερικών, που όπως λένε οι ίδιες πηγές, μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο σταθμό του κ. Μεϊμαράκη, εάν αντικατασταθεί ο κ. Παυλόπουλος. Στην περίπτωση, πάντως, που ο σχεδιασμός για εκλογές τον Οκτώβριο προχωρήσει, ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός δεν έχει νόημα και, πολύ περισσότερο, μια μετακίνηση στο υπουργείο Εσωτερικών όπου με την προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός.


Τα σενάρια για αποδιοπομπαίους και «υπουργήσιμους»

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» των κορυφαίων υπουργών βλέπουν οι περισσότεροι στη Ν.Δ. μέσα από έναν ανασχηματισμό, αλλά πιθανολογούν ότι θα στηθεί ένα ντόμινο με συγχωνεύσεις και διαχωρισμούς υπουργείων, ώστε το νέο σχήμα να εκπέμψει ένα στίγμα «ανανέωσης» και «μεταρρύθμισης».

Με αυτή τη στόχευση, ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει:

- Στη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο πολλοί βλέπουν ότι μπορεί να αναλάβει νέος υπουργός, όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μαξ. Χαρακόπουλος κ.ά.

- Στην επανασύσταση του πρώην υπουργείου Προεδρίας ή Συντονισμού, ως πρώτο τη τάξει υπουργείο, στο οποίο μετακινούν τον κ. Πρ.

Παυλόπουλο, ενισχυμένο και με το υπουργείο Επικρατείας και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα ο κ. Παυλόπουλος διατηρεί με αυτή την κίνηση τον τομέα Δημόσιας Διοίκησης και χάνει τους τομείς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

- Στον διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την επανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών. Με την κίνηση αυτή, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στον τομέα των δημοσίων εσόδων. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, στη θέση αυτή να μετακινηθεί ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς, αν δεν αντικαταστήσει τον κ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σχεδόν σε όλα τα σενάρια, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγ.

Αντώναρος αντικαθίσταται. Ο ίδιος απέφυγε χθες να σχολιάσει τις εσωκομματικές επιθέσεις που δέχεται και, εμμέσως πλην σαφώς, μετέφερε το μήνυμα ότι κινείται πάντοτε με εντολές του Πρωθυπουργού. «Η προσπάθειά μου και ο στόχος μου είναι να κάνω τη δουλειά που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε με έμφαση.


Υπερυπουργός Υποδομών

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς θεωρεί ότι ένας ανασχηματισμός θα πρέπει να συνδυάζεται με τη «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν απορρίπτει τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο η Ν.Δ. θα εμφανιζόταν συνεπής ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, δίνοντας παράλληλα και μια «πολιτική απάντηση» μετά τις πυρκαγιές. Έχει εισηγηθεί, ωστόσο, ο διαχωρισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ να συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση του τομέα Δημοσίων Έργων και του νυν υπουργείου Μεταφορών. Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Σουφλιάς θα αρνηθεί την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του.
Θέλει αναβάθμιση

ΑΝΕΔΑΦΙΚΗ εμφανίζεται να θεωρεί τη μετακίνησή του- μέσα σε οκτώ μήνες- από το υπουργείο Παιδείας και ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, τη στιγμή μάλιστα που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και ολοκληρώνεται ο διάλογος για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι βέβαιο, όμως, όπως λένε συνεργάτες του ότι δεν θα αρνηθεί την προώθησή του σε υπουργό Επικρατείας, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο διαύλου μεταξύ του Μαξίμου και των υπουργείων, καθώς και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, εξάλλου, κι αυτός φέρεται ότι θεωρεί αναγκαίες τις αλλαγές στον άξονα του υπουργείου Εσωτερικών και του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης.