Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

249 τμήματα είχαν άνοδο και 88 πτώση

Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Σύμφωνα με το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426, ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 97.407.

Συνολικά εισήχθησαν 68.794 υποψήφιοι.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794 υποψήφιοι, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 249 πανεπιστημιακά τμήματα είχαν άνοδο και 88 πτώση. Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης και η μεγαλύτερη πτώση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Ιωαννίνων. Οι κενές θέσεις εντοπίζονται κυρίως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα όπου ξεπερνούν τις 14.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπαιδευτικών.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι παρατηρείται άνοδος όλων των ιατρικών σχολών, από 170 έως 293 μόρια, ενώ εντύπωση προκάλεσε η πτώση των βάσεων στις νομικές σχολές, που κυμάνθηκε από 62 έως 143 μόρια, αλλά και στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες εμφάνισαν πτώση από 110 έως 150 μόρια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι στρατιωτικές σχολές, συμπεριλαμβανομένων και της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν στο «στόχαστρο» των υποψηφίων τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσέφεραν.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Ικανοποίηση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Την ικανοποίησή του για «την άψογη διεξαγωγή της διαδικασίας και τη συνεπή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων» εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνεχάρη τους επιτυχόντες, υπογραμμίζοντας πως «ξεκινά συμβολικά και ουσιαστικά ένα νέο στάδιο στη ζωή τους».

Ευχαρίστησε δε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία των εξετάσεων που, όπως ανέφερε, «εργάστηκαν σκληρά και υπεύθυνα για την επιτυχή και απρόσκοπτη ολοκλήρωσή τους, με ειλικρινή σεβασμό στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνεχάρη τους επιτυχόντες, υπογραμμίζοντας πως «ξεκινά συμβολικά και ουσιαστικά ένα νέο στάδιο στη ζωή τους, με δικαιώματα και υποχρεώσεις, φιλοδοξίες και δημιουργικότητα. Ταυτόχρονα, η νέα γενιά, που εμπλουτίζει το φοιτητικό δυναμικό της χώρας, δημιουργεί σε όλους μας την ελπίδα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσα από την επιστήμη, την καινοτομία, την έρευνα».

Απευθυνόμενος δε σε όσους δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτές τις εξετάσεις, επεσήμανε: «Δεν είναι σχήμα λόγου ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και γεμάτοι ευκαιρίες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους και να προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους».

«Δύσκολο ταξίδι»

Τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων συνεχάρη με μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

«Είμαι βέβαιος ότι εκφράζω τα αισθήματα όλου του Σώματος συγχαίροντας από βάθους καρδιάς τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνεχίζουν το δύσκολο, γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες, ταξίδι της ζωής στα τμήματα των Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, στα οποία επέτυχαν», τόνισε.

«Εμπορευματοποίηση»

Για «εμπορευματοποίηση και ταξικό ξεδιάλεγμα» στην εκπαίδευση έκανε λόγο το ΚΚΕ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τονίζοντας πως «είτε ψηλά, είτε χαμηλά διαμορφώνονται οι βάσεις ο λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η μόρφωση των παιδιών του κάθε χρόνο ''κατεβαίνει'' χαμηλότερα».

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαδοχικών αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Παραλογισμός»

Για «τριπλό παραλογισμό» στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάνει λόγο ο ΣΥΝ καθώς «χιλιάδες υποψήφιοι απέτυχαν, χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά κυρίως ιδρύματα παρέμειναν κενές, το μεγαλύτερο μέρος των επιτυχόντων βρίσκονται σε τμήμα διαφορετικό από αυτά των πρώτων προτιμήσεών τους».

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα επισημαίνει την «αδικία που υφίστανται για μια ακόμη χρονιά οι απόφοιτοι της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης".

Διορισμοί

Το διορισμό 347 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους κλάδους ΠΕ06 και ΠΕ33 για το σχολικό έτος 2009-2010, εκ των οποίων 130 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ06 διορίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.