Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ψυχρολουσία ΣΥΝ σε Τσίπρα

Δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον του ίδιου αλλά και της Κουμουνδούρου καλείται να πάρει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψυχρολουσία που υπέστη από την Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού, η οποία απέρριψε την πρότασή του για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου.

Το κομματικό όργανο όχι μόνο διέψευσε τις προσδοκίες του προέδρου του ΣΥΝ, που ήλπιζε ώς την τελευταία στιγμή ότι μπορούσε να κάμψει τις αντιρρήσεις των διαφωνούντων (με το συνέδριο), αλλά- όπως παραδέχονται και συνεργάτες του- τον τραυμάτισε πολιτικά σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή κατά την οποία ο κ. Τσίπρας επιζητούσε ισχυροποίηση του ρόλου του.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι δεν θα παραιτηθεί- «δεν θα πιαστώ από κάποιο σωσίβιο»- και άφησε συγχρόνως αιχμές για τον Αλέκο Αλαβάνο- «δεν θα περιφέρω την παραίτησή μου από συνεδρίαση σε συνεδρίαση». Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας δεν προτίθεται να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος εάν δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές και αυτό συνδέεται ευθέως με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου. «Δεν θα κάτσω να κάνω την ορντινάντσα», φέρεται να είπε χθες βράδυ σε συνομιλητές του. Επίσης, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα έλεγαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του και επομένως η ευθύνη για την τύχη του κόμματος και την επίλυση των προβλημάτων ανήκει σε όσους απέρριψαν την πρότασή του.

Παράγοντες της Κουμουνδούρου παραδέχονται πάντως ότι από εδώ και πέρα καθίσταται πολύ δύσκολος ο ρόλος του από τη θέση του προέδρου του κόμματος, ωστόσο δίνουν τη δική τους διάσταση στο ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Τσίπρα. «Έχει υποστεί ένα πολιτικό στραπάτσο. Πώς θα σταθεί τις επόμενες ημέρες και πώς θα επιδείξει πυγμή στο εσωτερικό του κόμματός του και τον ΣΥΡΙΖΑ όταν φαίνεται πως δεν τον υπολογίζουν. Πώς θα απευθυνθεί στην κοινωνία;» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες κορυφαία στελέχη του Συνασπισμού.

Υπολόγισε λάθος
Είναι γεγονός ότι πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας μετρώντας τις ψήφους μία προς μία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως «θα μπορούσε να πάρει την ψηφοφορία». Οι αριθμητικοί υπολογισμοί όμως τον πρόδωσαν, αφού τόσο στελέχη του λεγόμενου σκληρού πυρήνα του Αριστερού Ρεύματος όσο και η Ανανεωτική Πτέρυγα καταψήφισαν την πρότασή του. Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε απορρίψει μυστική πρόταση που του έκανε παλιό και έμπειρο στέλεχος του ΣΥΝ να κάνει μία κίνηση τακτικής, να αποσύρει την εισήγησή του για έκτακτο συνέδριο και να θέσει τα επίμαχα θέματα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης, απέρριψε φανερή πρόταση που έκανε από το βήμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητώντας να συνεχιστούν οι ενωτικές πρωτοβουλίες και συζητήσεις προς την πλευρά Αλαβάνου και Ανανεωτικής Πτέρυγας κι αν αυτές δεν αποδώσουν τότε να ξανατεθεί θέμα έκτακτου συνεδρίου.

Καταμέτρηση- θρίλερ
Η καταμέτρηση των ψήφων (η ψηφοφορία είναι φανερή) είχε χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς 49 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ του έκτακτου συνεδρίου, 48 κατά και άλλοι 6 λευκό. Βάσει του καταστατικού, οι αποφάσεις πρέπει να συγκεντρώνουν το 50%+1 επί των ψηφισάντων- δηλαδή 52 ψήφους. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε με ψυχραιμία το αποτέλεσμα, όμως αποχώρησε από την αίθουσα εμφανώς απογοητευμένος. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απέφυγε την επικοινωνία ακόμη και με στενούς του συνεργάτες, κάτι που στελέχη του ΣΥΝ το θεωρούσαν απολύτως φυσιολογικό «έπειτα από την έκβαση της χθεσινής ψηφοφορίας».