Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Με μοντέλο 2007 το λάδι στις πληγές που άνοιξαν οι φλόγες

Αντίστοιχα μέτρα, με αυτά που ελήφθησαν το 2007, για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, αποφασίστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, παράλληλα με μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικολογικής καταστροφής.

Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι θα συνδεθεί η περιφέρεια με δορυφόρο για την παρακολούθηση των αναδασωτέων εκτάσεων.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς που εισηγήθηκε και τα μέτρα, απαιτείται συντονισμός της προσπάθειας όλων και άμεσες και γρήγορες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής και υπογράμμισε ότι χρειάζεται υπομονή για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό υπογράμμισε ότι θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά μέτρα, θα υπάρξει χάραξη αντιπυρικών ζωνών και κατασκευή δασικών δρόμων προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές καθώς και σύστημα αποδοτικό για τον καθαρισμό των δασών και την προστασία τους, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη συντονισμού όλων των υπηρεσιών και των αρμοδίων.

Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι θα συνδεθεί η περιφέρεια με δορυφόρο για την παρακολούθηση των αναδασωτέων εκτάσεων, ενώ μέσω αυτού του συστήματος θα καταστεί δυνατή και η εποπτεία της ευρύτερης περιοχής.
Δηλώσεις Γ. Σουφλιά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για ανάλογο σύστημα με αυτό που λειτουργεί στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας όπου υπάρχει σύνδεση με δορυφόρο που ελέγχει την περιοχή και εντοπίζει αμέσως αν κτίζεται κάποιο κτίσμα, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να κατεδαφιστεί άμεσα. Αυτό αποφασίστηκε να εφαρμοστεί και στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες.

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια τα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος υπογράμμισε ότι αυτά θα είναι στα πρότυπα της Ηλείας, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται το βοήθημα των 3.000 ευρώ για κάθε πυρόπληκτο.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα αποζημιωθούν συνολικά οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς για την ανακατασκευή τους στους οποίους θα χορηγηθεί για μέχρι 120 τ.μ. το ποσό των 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για επισκευή θα δοθούν 450 ευρώ το τ.μ., ενώ δεν θα δοθεί καμία βοήθεια όταν πρόκειται για αυθαίρετο κτίσμα.

Επίσης θα χορηγηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ και τις νομαρχίες ενώ το υπουργείο Οικονομίας θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.

300.000 στρέμματα στάχτη

Υπό έλεγχο τέθηκαν χτες οι καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους περίπου 300.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης και πάνω από 150 καμένα σπίτια.

Σε όλες τις περιοχές όμως όπου είχαν εκδηλωθεί μεγάλες πυρκαγιές, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Μικρές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χτες στην περιοχή Ανατολή της Νέας Μάκρης και στο όρος Κιθαιρώνα, ενώ στη Σκύρο και στη Ζάκυνθο τέθηκαν υπό έλεγχο, αφού έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Με αεροφωτογράφιση

To Γενικό Επιτελείο Στρατού, συνεισφέρει στην καταγραφή των περιοχών που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Νομό Αττικής, με αεροφωτογράφιση, που πραγματοποιείται με αεροσκάφος τύπου Beechcraft C12R/AP της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο εγκαθίσταται φωτομηχανή εναέριας λήψης τύπου RMK TOP, την οποία χειρίζεται προσωπικό της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

ΓΓΠΠ: Πρόβλεψη κινδύνου

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για σήμερα, Τετάρτη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις Νομαρχίες Λέσβου, Χίου, Σάμου - Ικαρίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής.

ΑΤΕ: Επιταχύνει

Τις διαδικασίες αποζημιώσεων των ασφαλισμένων της από την πυρκαγιά της Αττικής επιταχύνει η ΑΤΕ Ασφαλιστική, θέτοντας στην υπηρεσία τους ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας - υποστήριξης: 210.93.79.217, που λειτουργεί από τις 8:00 έως τις 15:00, τις εργάσιμες ημέρες.

ΤΕΔΚΝΑ: Οφείλουμε

Οφείλουμε όλοι, ο καθένας από το πόστο το οποίο κατέχει και το ρόλο που του έχει ανατεθεί, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες, να μην επιτρέψουμε καθυστερήσεις και να ξανακάνουμε τον τόπο μας όπως ήταν, στα όρια του ανθρωπίνως δυνατού, επισημαίνεται από την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής ΤΕΔΚΝΑ . Η ΤΕΔΚΝΑ ευχαριστεί επίσης όλους εκείνους που έδωσαν τη μάχη κατά των πυρκαγιών.

ΕΤΕ: Ανακούφιση

To πρώτο μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές πελατών της ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα ης Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά σε δανειολήπτες με δάνειο οποιουδήποτε τύπου, που έχουν υποστεί ζημίες σε κατοικία ή επαγγελματική στέγη τους.

Eμπορική: Εξυπηρέτηση

Τηλεφωνικό κέντρο -210 6505000- εξυπηρέτησης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, έχει θέσει στη διάθεση των πελατών της που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών η Eμπορική Τράπεζα.