Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Άδοξο τέλος της ινδικής διαστημικής αποστολής

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας τερμάτισε την πρώτη της διαστημική αποστολή, μία μέρα μετά την απώλεια κάθε επαφής με το μη επανδρωμένο όχημα Chandrayaan-1.

«Δεν έχουμε καμία επαφή και έπρεπε να τερματίσουμε την αποστολή», δήλωσε ο επικεφαλής της Isro, της ινδικής διαστημικής ερευνητικής υπηρεσίας. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο είχε απογειωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια διετούς διάρκειας αποστολή εξερεύνησης.

Η εκτόξευση του οχήματος θεωρήθηκε μεγάλο βήμα για τη χώρα, στην προσπάθεια της να παραμείνει ανταγωνιστική στον διαστημικό τομέα, με τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες. Πάντως, παρά την αρνητική εξέλιξη και το άδοξο τέλος του προγράμματος, οι ιθύνοντες της Isro ανέφεραν ότι η αποστολή ήταν επιτυχημένη, αφού πραγματοποιήθηκε το 95% των στόχων που είχαν τεθεί,. «Μπορέσαμε να συλλέξουμε μεγάλο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων 70.000 φωτογραφιών από το φεγγάρι», δήλωσε ο επικεφαλής.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, όταν το διαστημόπλοιο υπέστη βλάβη σε έναν αισθητήρα, γεγονός που επηρέασε και την ποιότητα των εικόνων που στάλθηκαν στη Γη. Το όχημα λειτουργούσε με έναν συλλέκτη ηλιακής ενέργειας, που παρήγαγε 700 watts, ενώ διέθετε πέντε επιστημονικά όργανα ινδικής κατασκευής και πέντε ακόμη όργανα άλλων χωρών.

Το κόστος του προγράμματος είχε υπολογιστεί στα 78 εκατομμύρια δολάρια, σημαντικά χαμηλότερο από αντίστοιχες ιαπωνικές και κινεζικές αποστολές στο φεγγάρι. Ωστόσο, το σύνολο του διαστημικού προγράμματος της Ινδίας έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής, θεωρώντας το απώλεια πηγών σε μια χώρα που εκατομμύρια κάτοικοι δεν απολαμβάνουν τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.