Ιστορική νίκη πέτυχε το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας στις χθεσινές εκλογές, τερματίζοντας την επί πέντε δεκαετίες συνεχή διακυβέρνηση της χώρας από το συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Βασικό σύνθημα των Ιαπώνων Δημοκρατικών που βρήκε απήχηση στους ψηφοφόρους ήταν η «αλλαγή».
O απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο Άσο παραδέχθηκε τη βαριά ήττα του κόμματός του το οποίο για πρώτη φορά από το 1955 (με μοναδική εξαίρεση 11 μήνες) δεν βρίσκεται στην εξουσία. Το Δημοκρατικό Κόμμα που δημιουργήθηκε μόλις το 1998 από βουλευτές που είχαν αποχωρήσει από το κυβερνών κόμμα πέτυχε σημαντικότατη νίκη κερδίζοντας περίπου 300 από τις 480 έδρες της Κάτω Βουλής (τριπλασιάζοντας τις έδρες που κατείχε έως τώρα). «Το αποτέλεσμα είναι πολύ βαρύ», δήλωσε ο Άσο. «Εκφράστηκε μια πολύ έντονη και βαθιά δυσαρέσκεια εναντίον του κόμματός μας».
Η εκστρατεία
Οι Ιάπωνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες ανησυχώντας ιδιαίτερα για τη χειρότερη οικονομική ύφεση στην οικονομία της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Δημοκρατικό Κόμμα υποσχέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πολλές παροχές στις οικογένειες με παιδιά και τους αγρότες, αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η χώρα είναι θυμωμένη με τους κυβερνώντες και εμείς τους ευχαριστούμε βαθιά για την υποστήριξή τους», δήλωσε ο 62χρονος ηγέτης των Δημοκρατικών Γιουκίο Χατογιάμα, ο οποίος αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. «Δεν θα είμαστε αλλαζόνες και θα ακούσουμε τον λαό», πρόσθεσε. «Εμείς θα αλλάξουμε την Ιαπωνία». Η ανεργία έχει φθάσει το ποσοστό-ρεκόρ 5,7%, ο αποπληθωρισμός έχει ενταθεί, ενώ οι οικογένειες έχουν κάνει σημαντικές περικοπές στις δαπάνες λόγω της μεγάλης αβεβαιότητάς τους για το μέλλον».
Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να διαμορφώσουν μια πιο ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ, παρ΄ ότι ο Χατογιάμα δήλωσε ότι «η συμμαχία Ουάσιγκτον- Τόκιο θα συνεχίσει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής», και μια πιο στενή σχέση με την Κίνα. Πολιτικοί αναλυτές μιλούν για «το τέλος του μεταπολεμικού πολιτικού συστήματος στην Ιαπωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα άλλο κόμμα, εκτός του Φιλελεύθερου, κερδίζει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιθυμούσαν μία λύση στο αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει το Κοινοβούλιο, όπου οι Δημοκρατικοί και οι σύμμαχοί τους ελέγχουν τη λιγότερο ισχυρή Άνω Βουλή και μπορούσαν να καθυστερήσουν την ψήφιση νομοσχεδίων.
Πολλοί ψηφοφόροι, παρ΄ ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι καινούργιο και δεν έχει δοκιμαστεί στην εξουσία, το υποστήριξαν επειδή αισθάνονται ότι η χώρα χρειάζεται δραστικές αλλαγές. Η επίσημη προεκλογική περίοδος διήρκεσε μονάχα 2 εβδομάδες, χωρίς να συζητηθούν ιδιαίτερα τα φλέγοντα θέματα, και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στη διάθεση των ψηφοφόρων για αλλαγή.
Γιούκιο Χατογιάμα
Ετών:62 ● ΑΝΗΚΕΙ σε πλούσια οικογένεια- είναι απόγονος σαμουράι και εγγονός πρωθυπουργού ● ΑΠΕΚΤΗΣΕ ντοκτορά στη μηχανολογία στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ ● Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ήταν υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού Τάρο Άσο έως πρόσφατα ● ΕΞΕΛΕΓΗ πρώτη φορά βουλευτής το 1986 με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα από το οποίο αποχώρησε το 1993 ● ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ του Δημοκρατικού Κόμματος, διετέλεσε ηγέτης του μεταξύ 1999 και 2002 και ανέλαβε εκ νέου πρόεδρός του τον Μάιο ● ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟΣ για τις θέσεις του σε ζητήματα ασφαλείας και διπλωματίας παρά για την οικονομία. Υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του ιαπωνικού Συντάγματος προκειμένου να μπορεί η χώρα να διατηρεί στρατό. Έχει χαρακτηρίσει «δουλική» τη σχέση της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ ● Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ φιλοσοφία βασίζεται στην «αδελφότητα», καθώς υποστηρίζει πιο στενούς δεσμούς στην κοινωνία αλλά και σε διεθνές επίπεδο