Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΗΠΑ: φραστικά πυρά από τον πρώην αντιπρόεδρο Τσένι κατά του προέδρου Ομπάμα μετά την έναρξη έρευνας για τις πρακτικές ανάκρισης της CIA.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι αμφισβήτησε την αξιοπιστία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι διέταξε να αρχίσει έρευνα για τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης κρατούμενων από τη CIA.

Σε ανακοινωθέν του, ο Τσένι επιτέθηκε στον Ομπάμα τόσο για την απόφασή του να δημιουργήσει μια νέα ομάδα επίλεκτων ανακριτών όσο και για την έρευνα που διέταξε. Αποκάλεσε τις κινήσεις αυτές "υπενθύμιση, αν χρειαζόμασταν κάποια, του γιατί τόσο πολλοί Αμερικανοί αμφιβάλλουν για την ικανότητα της κυβέρνησης να επιδείξει υπευθυνότητα όσον αφορά την ασφάλεια του έθνους μας".

Η έρευνα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο πρώην εισαγγελέας Τζον Ντέρχαμ, έχει στόχο να διακριβωθεί αν οι ανακριτές της CIA παραβίασαν το νόμο προσπαθώντας να "σπάσουν" υπόπτους για τρομοκρατία που κρατούνταν στο εξωτερικό.

Ο Τσένι, ο οποίος υπεραμύνεται των τακτικών της κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους στο λεγόμενο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ανακρίσεων της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών απέτρεψε μια ακόμη μεγάλης κλίμακας επίθεση της αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

Νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Μπους ενέκριναν σκληρές μεθόδους ανάκρισης που προηγουμένως ήταν εκτός νόμου, αφού θεωρούνταν βασανιστήρια.

Ο πρώην αντιπρόεδρος δήλωσε πως "οι άνθρωποι που συμμετείχαν [στο πρόγραμμα] αξίζουν της ευγνωμοσύνης μας. Δεν αξίζουν να γίνουν στόχος μιας πολιτικής έρευνας ή δίωξης".

Μετά την ανακοίνωση του Χόλντερ η CIA έδωσε στην δημοσιότητα έως πρότινος απόρρητα έγγραφα του 2004 και του 2005 στα οποία περιέχονται πληροφορίες που αποσπάστηκαν χάρη στο πρόγραμμα ανακρίσεων--μεγάλο μέρος των οποίων έχει πάντως διαγραφεί.

"Τα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι αυτοί που υποβλήθηκαν στις προχωρημένες τακτικές ανάκρισης μας έδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της πληροφόρησης που έχουμε για την αλ Κάιντα. Αυτές οι πληροφορίες έσωσαν ζωές [. . .] αποτρέψαμε τρομοκρατικές επιθέσεις", είπε ο Τσένι.

Όμως επικριτές της προσέγγισης της CIA --ανάμεσά τους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του FBI-- αντιτείνουν πως οι κρατούμενοι έδιναν πολύτιμες πληροφορίες πριν να υποβληθούν στις πρακτικές ανάκρισης που προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή και τις καταγγελίες για συστηματικά βασανιστήρια.