Από θανατοποινίτες προέρχονται δύο στα τρία όργανα που μεταμοσχεύονται στην Κίνα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αγγλόφωνης «China Daily».
Τόσο διαδεδομένος είναι ο σφαγιασμός εκτελεσθέντων κρατουμένων για τα συκώτια τους, τους νεφρούς και τις καρδιές τους στη χώρα που εκτελεί περισσότερους θανατοποινίτες απ όλες τις υπόλοιπες αθροιστικά, ο ακριβής όμως αριθμός των οποίων παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.
Στην πρώτη δημόσια παραδοχή της εξάρτησης της χώρας από τη χρήση οργάνων καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών, ο Κινέζος υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι εκτελεσθέντες κρατούμενοι «οπωσδήποτε δεν είναι η κατάλληλη πηγή για μοσχεύματα». Πάνω από το 65% των οργάνων που μεταμοσχεύονται προέρχεται από θανατοποινίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα υγείας. Μάλιστα η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην ασιατική χώρα εγκαινίασε χθες ένα εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων για να καμφθεί η «μακρόχρονη εξάρτηση» της χώρας από τη χρήση οργάνων εκτελεσθέντων, αλλά και για τον τερματισμό του λαθρεμπορίου οργάνων που δίνει προτεραιότητα στους εύπορους ασθενείς.
Σχετικές καταγγελίες οδήγησαν το 2007 το Πεκίνο στη θέσπιση κανονισμών για τις μεταμοσχεύσεις. Απαγορεύθηκε το λαθρεμπόριο οργάνων, καθώς και ο «τουρισμός» ξένων πλούσιων ασθενών που παρακάμπτουν τις λίστες αναμονής. Ακόμη στους κανονισμούς αναφέρεται ότι οι θανατοποινίτες μπορούν να συμφωνούν στη μεταμόσχευση των οργάνων τους μόνο εφόσον αυτά προορίζονται για τους συγγενείς τους.
«Ορισμένοι απλώς αψηφούν τις νομικές διαδικασίες για τη δωρεά οργάνων από τους κρατούμενους που εκτελούνται και βγάζουν μεγάλο κέρδος», σχολιάζει η «China Daily». Κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο Κινέζοι χρειάζονται μεταμόσχευση, όμως λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων γίνονται μόνο 10.000 τέτοιες επεμβάσεις ετησίως.