Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Αντιτίθεται στο πάγωμα των εποικισμών το 50% των Ισραηλινών

Το 50% του εβραϊκού πληθυσμού του Ισραήλ τάσσεται εναντίον του παγώματος του εποικισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στη Jerusalem Post.

Όπως δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα το 50% των ερωτηθέντων μεταξύ των εβραϊκού πληθυσμού του Ισραήλ (που αντιπροσωπεύει το 80% του συνολικού πληθυσμού), τάσσεται εναντίον του παγώματος για έναν χρόνο του εποικισμού στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, ενώ το 41% είναι υπέρ του παγώματος.

Επίσης το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπό τον Μπαράκ Ομπάμα αμερικανική κυβέρνηση είναι "περισσότερο φιλο-παλαιστινιακή παρά φιλο-ισραηλινή", το 4% έχει την αντίθετη γνώμη, ενώ το 35% θεωρεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί ουδέτερη στάση.

Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον απαιτεί το πλήρες πάγωμα του εποικισμού για να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, στάση που έχουν υιοθετήσει και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα φάνηκε να υπαναχωρεί ως προς το θέμα αυτό, δηλώνοντας ότι το πλήρες πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν αποτελεί όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.