Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Βενεζουέλα: ο πρόεδρος Τσάβες δηλώνει ότι ετοιμάζεται να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες Τρίτη ότι προετοιμάζεται να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία, καθώς κλιμακώνεται εκ νέου η διμερής διαμάχη για την απόφαση της Μπογοτά να παραχωρήσει στο στρατό των ΗΠΑ πρόσβαση σε βάσεις στο κολομβιάνικο έδαφος.

"Πρέπει να ετοιμαστούμε για την διακοπή των σχέσεων με την Κολομβία, Νικολάς.

Αυτό θα γίνει", είπε ο Τσάβες, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Νικολάς Μαδούρο, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Η προειδοποίησή του σημειώνεται μια ημέρα πριν την περιφερειακή σύνοδο στην Αργεντινή όπου ηγέτες χωρών της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν σχετικά με τη συμφωνία ΗΠΑ-Κολομβίας, η οποία, σύμφωνα με τον Κολομβιανό πρόεδρο ’λβαρο Ουρίμπε, έχει στόχο την "καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας".

Ο Τσάβες, σφοδρός επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, εκτίμησε πως η συμφωνία θα σημάνει αύξηση των βορειοαμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή κι ενδεχομένως πόλεμο στην περιφέρεια.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας συγκρούεται συχνά με τον ’λβαρο Ουρίμπε, τον πιο πιστό συνεργάτη της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Αν και οι συνήθως οι διμερείς εντάσεις αποκλιμακώνονται μετά από κάποιο διάστημα, αυτή τη φορά η κρίση φαίνεται να είναι σοβαρότερη από κάθε άλλη. Ο Τσάβες δηλώνει ότι θα αντικαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων, υφασμάτων κ.ά.

προϊόντων που κάνει η Βενεζουέλα από την Κολομβία με προϊόντα από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Το διμερές εμπόριο έφθασε τα 7 δις δολάρια το 2008.Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση της Κολομβίας κατηγόρησε τον Τσάβες ότι "αναμιγνύεται" στα εσωτερικά της χώρας, διότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας να συνεργαστεί με προοδευτικούς Κολομβιανούς πολιτικούς.