Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Φόρο τιμής στον Αμπντέλ Αζίζ αλ-Χάκιμ

Εκατοντάδες Ιρανοί συγκεντρώνονται μπροστά στην ιρακινή πρεσβεία στην Τεχεράνη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αμπντέλ Αζίζ αλ-Χάκιμ, τον επικεφαλής μιας από τις ισχυρότερες πολιτικές οργανώσεις των σιιτών του Ιράκ, που πέθανε την Τετάρτη, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η σορός του αλ-Χάκιμ ηγέτη του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράκ (CSII) θα μεταφερθεί στην ιερή πόλη Κομ και μετά στην Νατζάφ όπου θα ταφεί.

Ο αλ-Χάκιμ πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 60 ετών στην Τεχεράνη όπου νοσηλευόταν εδώ και τέσσερις μήνες με καρκίνο στους πνεύμονες. «Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον ιρακινό λαό», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

«Ήταν ένας αδελφός, μια ισχυρή στήριξη στον αγώνα κατά του παλιού καθεστώτος και μια σημαντική δύναμη στις πορεία ανοικοδόμησης του νέου Ιράκ», τόνισε από την Βαγδάτη ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι.

Ο θάνατος του αλ-Χάκιμ αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και έπειτα από μια σειρά αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων.