Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Στην κατηγορία 4 ο τυφώνας Χιμένα

Ακόμη περισσότερο εντάθηκε ο τυφώνας Χιμένα, ο οποίος έχει αναβαθμισθεί στην κατηγορία 4 και χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα επικίνδυνος», ενώ κινείται στον Ειρηνικό και απέχει 400χλμ από τις μεξικανικές ακτές, τις οποίες αναμένεται να αρχίσει να πλήττει από αύριο, ανακοίνωσε η μεξικανική μετεωρολογική εταιρεία.

Ο Χιμένα την Κυριακή το απόγευμα βρισκόταν 375 χλμ ανοικτά των ακτών της μεξικανικής Πολιτείας Χαλίσκο, συνοδευόμενος από ανέμους έντασης 220 χλμ/ώρα και καταιγίδες έντασης 270 χλμ/ώρα.

Εάν η κατεύθυνσή του διατηρηθεί σε πορεία βόρεια/βορειοδυτική, ο τυφώνας ενδέχεται να πλήξει «τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης» τις ακτές της χερσονήσου της Μπάχα (Κάτω) Καλιφόρνιας, τονίζει η υπηρεσία, η οποία προειδοποιεί τον πληθυσμό για «κίνδυνο πλημμυρών στα πεδινά και για κατολισθήσεις εδαφών».

Προάγγελος του τυφώνα θα είναι δυνατές βροχοπτώσεις, τονίζει η υπηρεσία. Ήδη από το Σάββατο, ο Χιμένα έχει προκαλέσει προκαλέσεις προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του παραθεριστικού κέντρου Ακαπούλκο, καθώς και στις κεντρικές περιοχές της χώρας, όπου προκλήθηκαν ορισμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις, χωρίς ωστόσο θύματα, ανακοίνωσαν οι αρχές.