Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Η Αιθιοπία αντιμέτωπη με τον λιμό

Ολο και συχνότερες, τον τελευταίο καιρό, αναφορές από διεθνείς οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: το φάσμα της πείνας έρχεται ξανά για να μείνει στο Κέρας της Αφρικής.

Εκατομμύρια πάμφτωχοι και εξαθλιωμένοι κάτοικοι στης Αιθιοπίας, ήδη σε κατάσταση υποσιτισμού, αντιμετωπίζουν σοβαρότατη απειλή γενικευμένου λιμού μέσα στους επόμενους μήνες, αντίστοιχου με την εθνική τραγωδία των αναρίθμητων θανάτων πριν από ένα σχεδόν τέταρτο του αιώνα, στα μέσα της δεκαετίας του '80.

Δεν έβρεξε φέτος σε μεγάλο μέρος της εδαφικής επικράτειας της Αιθιοπίας, της οποίας η εγχώρια οικονομία κατά τα 90% βασίζεται στην παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία. Ή οι βροχές έφεραν πολύ λιγότερο από το νερό που χρειάζεται για τη σπορά και την ωρίμανση της αγροτικής παραγωγής. Τα σύννεφα που έρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και φέρνουν τις ετήσιες βροχές, πέρασαν γοργά πάνω από τις νοτιοανατολικές περιοχές με τα έντονα προβλήματα ξηρασίας, αλλά έριξαν βροχή στα εύφορα ορεινά βορειοδυτικά. Ο μεγάλος λιμός του 1984-85, που είχαν κάνει γνωστό στον κόσμο οι σπαρακτικές ανταποκρίσεις του Μάικλ Μπιούερκ του BBC, ήταν στην πραγματικότητα δύο λιμοί, ένας στο Τιγκρέι, στα βόρεια, και άλλος ένας στο Σομάλι, στα νότια.

Και τώρα πάλι στην επαρχία Σομάλι χτύπησε αλύπητα η ξηρασία, που φέρνει την πείνα. Φέτος υπολογίζεται ότι αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των Αιθιόπων που χρήζουν άμεσης ανάγκης για βοήθεια: από 4,9 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, ανέβηκαν σε 5,3 τον Μάιο και έφτασαν 6,2 εκατομμύρια τον Ιούνιο. Αλλα 7,5 εκατομμύρια πληρώνονται με τρόφιμα, επειδή μέλη των οικογενειών τους εργάζονται ως υπάλληλοι σε προγράμματα βοήθειας υπό την αιγίδα του κράτους, αλλά χρηματοδοτούμενα από διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Ωστόσο ο αριθμός των λιμοκτονούντων ανεβαίνει, απειλώντας την κυβέρνηση της Αιθιοπίας των περίπου 80 εκατομμυρίων πληθυσμού με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

«Κλείνει τα μάτια»

Τα πιο λαμπερά αστέρια του διεθνούς μουσικού στερεώματος είχαν ενεργοποιηθεί μέσω της εκστρατείας του Live Aid το 1985 και είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στον μεγάλο λιμό. Ομως, για να κηρυχθεί μια χώρα σε κατάσταση λιμού απαιτείται πολιτική απόφαση. Αλλά ακόμη και αν παρθούν οι αποφάσεις και η διεθνής κοινή γνώμη ευαισθητοποιηθεί στην πράξη, η όλη διαδικασία για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας εκτεταμένης ανθρωπιστικής καταστροφής δεν παύει να αποτελεί και αντίστοιχου βεληνεκούς πολιτική αποτυχία. Και της κυβέρνησης της χώρας και της διεθνούς κοινότητας: μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μέλες Ζενάουι, επιμένει να αγνοεί τα προειδοποιητικά σημάδια και αρνείται ότι ο λαός της Αιθιοπίας κινδυνεύει φέτος από λιμό.