Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πιθανή επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στην Ταϊβάν

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζέου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε να επιτρέψει στον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, να επισκεφθεί τη νήσο, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από τον πρόσφατο τυφώνα.

Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας. «Αποφασίσαμε (να συμφωνήσουμε) ο Δαλάι Λάμα να επισκεφθεί τη χώρα για να προσευχηθεί για τις ψυχές των νεκρών και να ευλογήσει τους επιζήσαντες του τυφώνα», δήλωσε ο Μα σε δημοσιογράφους στην κομητεία Νάντου, όπου πραγματοποιεί περιοδεία.

Ο Δαλάι Λάμα είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι ήθελε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, όμως ο Μα είχε ανταπαντήσει ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Το γραφείο του προέδρου της Ταϊβάν, ο οποίος έχει επιχειρήσει επαναπροσέγγιση με την Κίνα, επιχείρησε να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της επίσκεψης, όταν ερωτήθηκε εάν θα έχει συνέπειες στις σχέσεις Ταϊπέι-Πεκίνου.

Η Κίνα κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα ότι προσπαθεί να αποσπάσει το Θιβέτ από την επικράτειά της κι αντιδρά με οργή όταν άλλες χώρες τον φιλοξενούν. «Η επίσκεψη έχει ανθρωπιστικό και θρησκευτικό χαρακτήρα και δε θα πρέπει να βλάψει τις σχέσεις» Ταϊβάν-Κίνας, δήλωσε ο Ουάνγκ Γου τσι, εκπρόσωπος του προέδρου.

Ο Δαλάι Λάμα προσκλήθηκε από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να επισκεφθεί περιοχή του νότου που σαρώθηκε από τον τυφώνα Μορακότ νωρίτερα αυτόν τον μήνα--ο επίσημος απολογισμός βρίσκεται στους 461 νεκρούς και τους 192 αγνοούμενους.

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ταϊβάν το 1997 και ξαναπήγε στη νήσο το 2001. Και στις δύο περιπτώσεις, η αντίδραση της Κίνας ήταν να καταδικάσει με έντονο τρόπο τις περιοδείες του, κατά τις οποίες έδωσε διαλέξεις για το βουδισμό.

Ο Δαλάι Λάμα αναμένεται να βρίσκεται στην Ταϊβάν από την 31η Αυγούστου έως την 3η Σεπτεμβρίου. Ο Θιβετιανός πνευματικός ηγέτης έχει περίπου 500.000 ακόλουθους στη νήσο κι άνοιξε ένα γραφείο που τον εκπροσωπεί στην Ταϊπέι το 1998.