Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά η λεπτομερής χημική δομή ενός μορίου, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές πρόσφατα. Η νέα μέθοδος απεικόνισης έκανε ορατούς μέχρι και τους χημικούς δεσμούς στο μόριο, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην κατασκευή πολλών πραγμάτων στην μοριακή κλίμακα, ειδικά στο πεδίο των ηλεκτρονικών και των φαρμάκων.
Τη σημαντική αυτή εξέλιξη παρουσίασαν στο επιστημονικό περιοδικό Science οι ερευνητές της IBM, που τον Ιούλιο είχαν επιτύχει τη μέτρηση του φορτίου ενός ατόμου.
Και στις δύο περιπτώσεις, η ερευνητική ομάδα της IΒΜ χρησιμοποίησε το «μικροσκόπιο ατομικής δύναμης» ή AFM. Οι μετρήσεις με το επιστημονικό αυτό όργανο απαιτούν εκπληκτική ακρίβεια, ενώ ο χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται οι παρατηρήσεις βρίσκεται σε κενό αέρος και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Στην εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνονται καθαρά οι δεσμοί μεταξύ των ατόμων άνθρακα στο πεντακένιο που φωτογραφήθηκε, ενώ διακρίνονται και οι δεσμοί προς τα άτομα υδρογόνου στην περιφέρεια του.
Ο επικεφαλής της μελέτης, ΄Λίο Γκρός, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έχει στόχο να συνδυάσει την ικανότητα μέτρησης του φορτίου με τη νέα τεχνική απεικόνισης, παρέχοντας έτσι εικόνες των μορίων με απαράμιλλο επίπεδο λεπτομέρειας. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο πεδίο της «μοριακής ηλεκτρονικής», όπου τα μόρια χρησιμοποιούντα ως διακόπτες και τρανζίστορς.