Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Αρνούνται την ευθύνη για το μακελειό oι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για την πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε χθες Τρίτη στην πόλη Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν και στοίχισε τη ζωή σε 43 αφγανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και ενός υπαλλήλου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και τον τραυματισμό άλλων 65.

«Δεν ευθυνόμαστε για την επίθεση και την καταδικάζουμε» δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Κάρι Γιούσουφ, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, και πρόσθεσε πως «θα μπορούσε να είναι κυβερνητική προπαγάνδα, δική τους δουλειά είναι να ανακαλύψουν ποιός το έκανε».

Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, ένας στρατιωτικός διοικητής των Ταλιμπάν στη γειτονική επαρχία Χελμάντ, είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα σε έναν ρεπόρτερ του ίδιου πρακτορείου αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το συμβάν.

Ωστόσο η ηγεσία των Ταλιμπάν υποστηρίζει ότι ορισμένες ανακοινώσεις αποστέλλονται χωρίς έγκριση. Η σφοδρή έκρηξη ισοπέδωσε αρκετά σπίτια και καταστήματα στην περιοχή και προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα εστιατόριο. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων κάτω από τα ερείπια.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι παρά τις διαψεύσεις τους, οι Ταλιμπάν πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το μακελειό στο Κανταχάρ.

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του αντιπάλου του διεκδικητή της προεδρίας Αμπντάλα Αμπντάλα, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών και επαρχιακών εκλογών της 20ής Αυγούστου στο Αφγανιστάν.