Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Η Βρετανία στο Αφγανιστάν έως το 2050

Η Βρετανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο Αφγανιστάν πιθανότατα έως το 2050, δήλωσε ο στρατηγός σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο επόμενος επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times που δημοσιεύεται το Σάββατο.

Ο Ρίτσαρντς, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα εντός του μηνός, είπε ότι η στρατιωτική ανάμιξη της Βρετανίας θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, για να δώσει αργότερα τη θέση της στην πολιτική βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου για την διακυβέρνηση της χώρας.

«Πιστεύω ότι το ΗΒ θα συνεχίσει να είναι δεσμευμένο στο Αφγανιστάν με κάποιο τρόπο, στην ανάπτυξη, στην διακυβέρνηση, στην μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, για τα επόμενα 30 ως 40 χρόνια», είπε στους Τάιμς του Λονδίνου.

«Ο ρόλος του στρατού θα εξελιχθεί, όμως η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 30 ως 40 χρόνια», τόνισε. Δεν υπάρχει «απολύτως καμιά πιθανότητα» το NATO να αποσύρει τις δυνάμεις του πριν να είναι έτοιμοι να αναλάβουν το ρόλο τους ο στρατός και η αστυνομία του Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

«Όπως και στο Ιράκ, θα υπάρξει μια πορεία προς την στρατιωτική έξοδό μας, αλλά ο λαός του Αφγανιστάν όσο και οι αντίπαλοί μας πρέπει να ξέρουν ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την περιοχή», είπε ακόμα ο Ρίτσαρντς στους Τάιμς.

Η Βρετανία έχει αναπτύξει περίπου 9.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μετά τις ΗΠΑ, αλλά η ιδέα της παραμονής τους εκεί για δεκαετίες μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους ψηφοφόρους στη χώρα. Δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των Τάιμς τον περασμένο μήνα κατέδειξε ότι οι ψηφοφόροι θέλουν κατά πλειοψηφία οι Βρετανικές δυνάμεις να αποσυρθούν όλες, μέσα σε ένα χρόνο το αργότερο.

Η πολιτική πίεση στον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν εντείνεται μετά το θάνατο 22 Βρετανών στρατιωτών τον Ιούλιο, τον αιματηρότερο μήνα για τις δυνάμεις της χώρας του μετά το 2001, όταν άρχισε η εισβολή των ΗΠΑ και συμμάχων τους στη χώρα.