Η πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας τίμησε σήμερα Πέμπτη την 64η επέτειο από την πρώτη πυρηνική επίθεση στην Ιστορία, κι ο δήμαρχός της κάλεσε για άλλη μια φορά να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα, ζητώντας αυτό να προωθηθεί μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.
Περίπου 50.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων επιζώντων της επίθεσης, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο ’σο και εκπροσώπων 50 και πλέον χωρών, συγκεντρώθηκαν για την επιμνημόσυνη δέηση.
Ο δήμαρχος Ταντατόσι Ακίμπα εξήρε τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα κατά την ομιλία του στην τελετή, κοντά στο θόλο της ατομικής βόμβας--πρώην εκθεσιακό κέντρο από το οποίο απέμεινε μόνο ο σκελετός μετά την έκρηξη.
Ο δήμαρχος σημείωσε πως ο Ομπάμα είπε σε ομιλία του ότι ως η μόνη πυρηνική δύναμη που χρησιμοποίησε ποτέ ατομικό όπλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν "ηθική ευθύνη να δράσουν" για να επιτευχθεί ο στόχος να απελευθερωθεί ο κόσμος από την απειλή των πυρηνικών όπλων.
"Η απεμπόληση των πυρηνικών όπλων είναι κάτι που θέλουν όχι μόνο οι hibakusha [οι επιζώντες της πυρηνικής επίθεσης] αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και των εθνών σ' αυτόν τον πλανήτη", είπε.
"Αναφερόμαστε σε εμάς, στην μεγάλη παγκόσμια πλειοψηφία, ως 'Obamajority'*, και καλούμε τον υπόλοιπο κόσμο να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας για να εξαλείψουμε όλα τα πυρηνικά όπλα έως το 2020", πρόσθεσε ο Ακίμπα.
Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην τελετή σηκώθηκαν και προσευχήθηκαν σιωπηλά στις 08:15, την ακριβή στιγμή της ρίψης της ατομικής βόμβας το 1945.
Η βόμβα στοίχισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων μόνο εντός του 1945. Σκοτώθηκαν ακαριαία ή τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες, από τη ραδιενέργεια και τα φοβερά εγκαύματα που τους προκάλεσε η ατομική βόμβα.
Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μια δεύτερη ατομική βόμβα στην πόλη Ναγκασάκι, η οποία στοίχισε τη ζωή άλλων 70.000 ανθρώπων.
Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε την 15η Αυγούστου. Έκτοτε, η χώρα κατάρτισε ειρηνιστικό Σύνταγμα κι έγινε μια από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ παγκοσμίως.