Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης έχει αποσταλεί σε όλες τις νομαρχίες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, Δημήτρης Δράκος.
Ο ίδιος τόνισε ότι θα ζητηθεί άμεσα οικονομικό βοήθημα από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των πρώτων εξόδων που θα προκύψουν.
Εν τω μεταξύ, επιστρέφουν στα ράφια των φαρμακείων τα αντιιϊκά φάρμακα εντός των επόμενων ημερών, καθώς το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την ελεγχόμενη απελευθέρωση των φαρμάκων αυτών για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση.
Σε σύσκεψη του Εθνικού και Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του Ιού της Νέας Γρίπης, τα μέλη του Συμβουλίου εισηγήθηκαν ομόφωνα στον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο τα εξής:
Ελεγχόμενη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιϊκών φαρμάκων εντός των επόμενων ημερών, για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους γρίπης Η1Ν1, σε όλο τον τομέα υγείας, με ευθύνη του ΕΟΦ για την επιτήρηση της συνταγογράφησης. Η συνταγογράφηση θα πραγματοποιείται με ειδικό συνταγολόγιο.
Δικλείδα ασφαλείας για τη συνταγογράφηση των αντιϊκών θα αποτελέσει ο συστηματικός έλεγχος, από τον ΕΟΦ και το ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΚΕΠΥ-ΣΕΥΠ, του ειδικού εντύπου χορήγησης, καθώς και της κατανομής και της κατανάλωσης των αντιϊκών. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τη διατήρηση του στρατηγικού αποθέματος σε οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη που διαθέτει η χώρα, το οποίο παραμένει ως έχει.
Στην ίδια διαδικασία ειδικού συνταγολογίου, θα ενταχθεί και η συνταγογράφηση του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου των ενηλίκων. Για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω θα ζητηθεί και η συνδρομή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των κατά τόπους ιατρικών και φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας. Ενθαρρύνεται η χρήση των ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών για τους ιούς της Γρίπης, κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού.
Η ορθή εφαρμογή των οδηγιών διαγνωστικού ελέγχου και χρήση των φαρμάκων καθορίζεται από τους κλινικούς θεράποντες γιατρούς, οι οποίοι, με βάση τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της ΕΕ, θα φροντίζουν για την εξασφάλιση της υγείας των ασθενών, χωρίς την κατάχρηση στο διαγνωστικό έλεγχο και στην αντιϊκή θεραπεία.