Με το... πιστόλι στον κρόταφο βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Η αγορά έχει γεμίσει με ακάλυπτες επιταγές και τα... φέσια πάνε... σύννεφο, με αποτέλεσμα μία στις δύο επιχειρήσεις να απειλείται με λουκέτο. Η κατάσταση γίνεται πιο τραγική καθώς οι υπόλοιπες μισές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν οι επιταγές θα καλυφθούν.
Οι επιχειρηματίες αναγκάζονται λόγω της έλλειψης ρευστού να μεταχρονολογούν τις επιταγές. Η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από έξι μήνες και πάνω, όπως διαπιστώνει μία στις τρεις επιχειρήσεις, ενώ περισσότερες από τις μισές κάνουν λόγο για δύο έως πέντε μήνες. Μία στις επτά μάλιστα δεν έχει... ποικιλία μεταχρονολογημένων επιταγών.
Πνίγουν την αγορά τα «φέσια»
Το χρήμα δεν κυκλοφορεί, δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα έμποροι και βιοτέχνες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίζουν το φάσμα του κλεισίματος.
Είναι δε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, ότι το ύψος των ακάλυπτων επιταγών θα κινηθεί ανάμεσα στα 2,4 με 3,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με την έκταση και της κρίσης στον τουρισμό. Το 2008 ήταν 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο 1,77 δισ. ευρώ.
Ερευνα
Η δραματική κατάσταση στην αγορά αποτυπώνεται σε έρευνα της εταιρείας MARC, που έκανε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η δημοσκόπηση έγινε στις 8 με 14 Ιουλίου και ρωτήθηκαν 831 επιχειρήσεις.
Η έρευνα παραδόθηκε από το προεδρείο της Συνομοσπονδίας στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο, ζητώντας μάλιστα να τεθεί όριο στη μεταχρονολόγηση επιταγών (δύο με τέσσερις μήνες).
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα του γκάλοπ:
- Το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών αφορά στο 51% των επιχειρήσεων του δείγματος. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι επιχειρηματίες όταν ρωτήθηκαν «αν το ποσοστό των ακάλυπτων επιταγών μεταβλήθηκε σε σχέση με πέρυσι»: Το 22% απάντησε ότι αυξήθηκε, το 28,6% ότι παρέμεινε σταθερό και το 2,4% ότι έχει μειωθεί. Πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι ένα σημαντικό ποσοστό (47%) επέλεξε να μην απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών δεν γνωρίζει ακόμα την κατάληξη των επιταγών (ακάλυπτες;).
Διαπιστώνεται μεγάλη ανασφάλεια των επιχειρηματιών και μεγάλη συγκράτηση σε ό,τι αφορά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών αφορά το 51% των επιχειρήσεων του δείγματος. Μεγαλύτερη σημασία αποκτά το πρόβλημα αυτό για τις επιχειρήσεις της μεταποίησης, όπου το 35% απάντησε ότι έχει αυξηθεί, ενώ το 27% ότι παρέμεινε σταθερό, καθώς και για τις επιχειρήσεις με μεγαλύτερο μέγεθος σε απασχόληση και τζίρο.
- Ακανθώδες είναι το ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών. Σύμφωνα με την έρευνα, για το 55,5% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες, ενώ για το 30% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 6 μήνες και άνω.
Αδυνατούν
Ας σημειωθεί επίσης ότι το 14,4% των επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να σταθμίσει το μέσο διάστημα της μεταχρονολόγησης, καθώς διαθέτουν μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων χρονικών διαστημάτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις εκείνες για τις οποίες η μεταχρονολόγηση των επιταγών υπερβαίνει τους 6 μήνες, είναι μεταποιητικές (49%), καθώς και επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους από πλευράς απασχόλησης και τζίρου.
- Η έλλειψη ρευστού στην αγορά οδηγεί τους επιχειρηματίες να κάνουν όλο και περισσότερες συναλλαγές με επιταγές.
Από όσους λοιπόν χρησιμοποιούν τα... τσεκ οι μισές (47,2%) καλύπτουν με επιταγές πάνω από το 50% των συναλλαγών τους. Στο εμπόριο το ποσοστό αυτό φτάνει στο 65% και στη μεταποίηση το 67%.
- Και φυσικά η συντριπτική πλειονότητα της αγοράς πληρώνει με επιταγές.
Δύο στις τρεις επιχειρήσεις (63%), ενώ μεγαλύτερη χρήση γίνεται από τις μεταποιητικές (78%) και στις μεγαλύτερες.
Το ποσοστό στις Α.Ε. και ΕΠΕ εκτινάσσεται στο 87,7%, στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6 άτομα φτάνει το 84,4% και σε εκείνες με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ το ποσοστό είναι 76,4%.
- Οι περισσότεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι ζητούν να τεθεί χρονικό όριο στην εξόφληση των επιταγών. Το 57% ζητά αυτό να κυμανθεί από δύο έως τέσσερις μήνες, ενώ μόλις το 13,1% θέλει το «πλαφόν» να οριστεί στους έξι μήνες.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Παγωμένα τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις
«Παγωμένα» εξακολουθούν να είναι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να υποχωρεί τον Ιούνιο στο 8,8% από 18,7% τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 132 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Και όπως διαπιστώνει η ΤτΕ παρατηρείται μεγάλη επιβράδυνση στη χρηματοδότηση των τριών σημαντικότερων επιχειρηματικών κλάδων, που είναι βιομηχανία, εμπόριο και κατασκευές.
Ταυτόχρονα η κρίση «κτύπησε» και τις επιχειρηματικές καταθέσεις, με τα υπόλοιπα να εμφανίζουν μείωση κατά 1,75 δισ. ευρώ, καθώς υποχώρησαν τον Μάιο στα 232,033 δισ. ευρώ από 233,781 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις κατρακύλησε στο 0,8% (σε ετήσια βάση) από 12% τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών καταθέσεων ήταν τον Μάιο 35,587 δισ. ευρώ από 36,966 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή οι επιχειρηματίες σήκωσαν από τις τράπεζες 1,38 δισ. ευρώ σε έναν μήνα, με τις καταθέσεις όψεως να έχουν αρνητικό ρυθμό (ετήσιο) στο -2,7% (και στο -8,7% σε σχέση με τον Απρίλιο), ενώ κατά 250 εκ. ευρώ μειώθηκαν και τα υπόλοιπα των καταθέσεων προθεσμίας (στα 24,2 δισ. ευρώ από 24,47 δισ. ευρώ).
Γ.Γ. ΓΣΕΒΕΕ: ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ
Κ. Μίχαλος: Θα σκάσουν πολλά κανόνια
Σε απόγνωση είναι οι επιχειρηματίες από την κατάσταση αυτή και εκπρόσωποί τους εκπέμπουν SOS.
O γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Σκορίνης μιλώντας στο «Εθνος» τονίζει: «Οι ακάλυπτες επιταγές αποτελούν... ωρολογιακή βόμβα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Πνιγόμαστε... Τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά καθώς μία στις δύο επιχειρήσεις απειλούνται με... λουκέτο. Ζητούμε να μπει όριο στη μεταχρονολόγηση των επιταγών. Η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το ύψος των ακάλυπτων επιταγών μπορεί να φτάσει και τα 3,5 δισ. ευρώ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος τονίζει στο «Εθνος»: «Είναι σίγουρο ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ακολουθούν αυτήν την περίοδο μια συγκρατημένη οικονομική πρακτική κινδυνεύουν με κλείσιμο, εξαιτίας αναξιόπιστων συνεργατών και προμηθευτών. Τα... κανόνια που θα σκάσουν στο άμεσο μέλλον θα είναι πολλά. Δεν αποκλείεται το ύψος των ακάλυπτων επιταγών στο τέλος του χρόνου να διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ.
Η κατακόρυφη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών καταδεικνύει για μία ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η μοναδική διέξοδος για την επίλυση του προβλήματος, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Το ΕΒΕΑ επανειλημμένα έχει θέσει το ζήτημα για τη λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν τις τράπεζες να ρίξουν ζεστό χρήμα στην αγορά με ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες».