Η Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνας είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται στα ΒΔ. παράλια της νήσου Σαλαμίνας στην οποία υπήρχε ένας πολύ παλιός και ημιερειπωμένος χριστιανικός ναός στον οποίο και βρέθηκε εικόνα της Θεοτόκου. Ο ναός αυτός στη συνέχεια ανακαινίσθηκε κατά το έτος 1670 από τον καταγόμενο από τα Μέγαρα ευλαβή κάτοικο Λάμπρο Κανέλλο οποίος τελικά και μόνασε εκεί ιδρύοντας το Μοναστήρι.
Το Καθολικό της Μονής Φανερωμένης στη συνέχεια διακοσμήθηκε και αγιογραφήθηκε με αγιογραφίες μεταβυζαντινής τέχνης που χρονολογείται από το 1735 από τον αγιογράφο, εξ Άργους, Γεώργιο Μάρκου και των μαθητών του. Η αγιογραφία αυτή χαρακτηρίζεται από τις πλουσιότερες σε ελληνικό μοναστήρι. Δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό σημείο μεσ΄ το Καθολικό που να μη φέρει αγιογραφική παράσταση. Η αγιογραφία της Ι. Μονής Φανερωμένης παριλαμβάνει περίπου 3.530 μορφές και παραστάσεις. Η Μονή αυτή περιλαμβάνει επίσης ένα μεγάλο αριθμό παλαιών εγγράφων και ιστορικών κειμηλίων.
Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνας αποτελούσε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού της Αθήνας, των Μεγάρων και των γύρω περιοχών, καθώς και νοσοκομείο των Αγωνιστών. Ο ηγούμενός της, Γρηγόριος υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Στο μοναστήρι φιλοξενήθηκαν και συνεδρίαζαν αγωνιστές που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις της Αττικής, της Αθήνας και του Φαλήρου όπως: Μακρυγιάννης, Τζαβέλας, Κριεζώτης, Δ. Υψηλάντης, Μαυροβουνιώτης, Καραϊσκάκης κ.α. Στον αύλιο χώρο της Μονής υπάρχει ο τάφος του οπλαρχηγού Ιωάννη Γκούρα. Επίσης φιλοξενήθηκε η βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο των Αθηνών. Μπροστά και επί της παραλίας της εισόδου της Μονής βρίσκεται παλαιό οίκημα όπου έμεινε ο Άγγελος Σικελιανός από το 1933 έως 1950 με τον οποίο και συναντιόταν εκεί ο Βασιλεύς Παύλος κάθε φορά που επισκεπτόταν τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Η Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνας που είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 23 Αυγούστου, υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων. Είναι γυναικεία Μονή που αναγνωρίσθηκε όμως επίσημα το 1944. Στη Μονή αυτή υπηρετούν, εκτός της Ηγουμένης και 17 ακόμη μοναχές.
Πλήθος κόσμου συρρέει από όλα τα μέρη της Ελλάδος για να προσκυνήσει την μητέρα του Θεού, ενώ εκατοντάδες μικροπωλητές πωλούν εικόνες, σταυρούς, κομποσκοίνια και πολλά άλλα είδη. Η γιορτή κρατάει 6 ημέρες!