Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Σε δύο στρατόπεδα για τις πρόωρες

Με οδηγό το ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει πλήρως τον χρόνο των εκλογών και όχι να «συρθεί» στις κάλπες τον Μάρτιο από την απροθυμία του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εντείνονται οι πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου να στηθούν οι κάλπες το φθινόπωρο.

Την εκλογολογία φροντίζουν να συντηρούν σε συζητήσεις τους τα ίδια τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση τον ερχόμενο χειμώνα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια «αγκάθια» με κυριότερο τα οικονομικά και τα περαιτέρω φοροεισπρακτικά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν -κάτι που αφορά και τον πολύ κόσμο- μέσα μάλιστα σε ένα κοινοβουλευτικό πλαίσιο ιδιαιτέρως ασφυκτικό που θα εξαρτάται από τις... διαθέσεις ενός μόλις «γαλάζιου» βουλευτή.

Τα εκλογικά σενάρια που προκάλεσαν συναγερμό στην ΚΟ της ΝΔ, φούντωσαν μετά και τη βροχή τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή τις τελευταίες δύο εβδομάδες -ψήφισαν σε έναν μήνα όσα δεν ψήφισαν επί πέντε χρόνια, έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές της αντιπολίτευσης-, γεγονός που σύμφωνα με παλαιούς κοινοβουλευτικούς καταδεικνύουν φαινόμενα άμεσης προσφυγής στις κάλπες με τους υπουργούς να προβαίνουν σε... τακτοποιήσεις, αλλά και να προσπαθούν να δείξουν ότι παράγουν έργο.

Ο χρόνος των εκλογών πάντως έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Πεπεισμένοι ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μέχρι τον Μάρτιο μόνο πληγές μπορεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση, εμφανίζονται υπουργοί όπως οι Γ. Σουφλιάς, Ευ. Μεϊμαράκης, Δ. Αβραμόπουλος, ο Α. Σπηλιωτόπουλος και ο Σ. Χατζηγάκης, οι οποίοι σε συζητήσεις τους δεν κρύβουν ότι η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Σε δύο στρατόπεδα για τις πρόωρες

Στον αντίποδα, άλλοι υπουργοί, όπως οι Ντ. Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαράς, Πρ. Παυλόπουλος, Ν. Δένδιας και Ευρ. Στυλιανίδης έχουν ταχθεί υπέρ των γενναίων αλλαγών σε κυβέρνηση, κόμμα και δημόσια διοίκηση, επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και παράλληλη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως λένε θα χρεωθεί και τη «βίαιη» προσφυγή στις κάλπες με φόντο την προεδρική εκλογή.

Παράγοντες
Καθοριστικοί ωστόσο παράγοντες για τον χρόνο των εκλογών, που όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, θα είναι τρεις.

Η καταμέτρηση της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ που τελευταία φαίνεται να παγιώνεται γύρω στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, η αξιολόγηση από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Γ. Λούλη των κυλιόμενων μυστικών δημοσκοπήσεων, τις οποίες έχει ήδη ζητήσει το Μαξίμου για μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και το ενδεχόμενο ο Κ. Καραμανλής να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το συγκεκριμένο ταξίδι βρίσκεται πολύ κοντά στο να οριστικοποιηθεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, οπότε αν αυτό γίνει, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει την ανάκαμψη του προφίλ του πρωθυπουργού, με τα εκλογοσενάρια να αναφέρονται πλέον στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Κι αυτό γιατί σίγουρα πριν από την επίσκεψη δεν μπορεί να γίνουν εκλογές, αφού η συνάντηση με τον Ομπάμα θα προσμετρηθεί στα «συν» του Κ. Καραμανλή στον δρόμο προς τις κάλπες, ενώ αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, η άμεση προκήρυξη εκλογών εν όψει -για παράδειγμα- της κατάρτισης και ψήφισης του νέου προϋπολογισμού μόνο ως αδυναμία μπορεί να εκληφθεί.

Οποτε ακόμα και αν μέσα στο επόμενο οκτάμηνο γίνουν εκλογές, οι επιτελείς της ΝΔ φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει οριστικά την προοπτική το κόμμα τους να κόψει πρώτο το νήμα. «Αυτό που προέχει είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τον χρόνο των εκλογών να μη μας οδηγήσουν σε μια στρατηγικής σημασίας ήττα και πολύ περισσότερο σε μια αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ», έλεγε υψηλό κυβερνητικό στέλεχος.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι πλέον μία ήττα που θα επιτρέψει στη ΝΔ να παραμείνει μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και θα φράξει τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ προς τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το σχέδιο επίσπευσης των εκλογών αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας η πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών, αφού με τη διαφαινόμενη ήττα της ΝΔ, αναμένεται να... χυθεί αίμα στις περιφέρειες για το ποιος από όσους βρίσκονται στο μεταίχμιο θα περάσει μετά τις εκλογές το κατώφλι της Βουλής.