Η PRICE WATERHOUSE COOPERS ξεκινά από αύριο το «κυνήγι» για την είσπραξη περίπου 10 δισ. ευρώ, από όσους φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που δεν έχουν φροντίσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται όπως την τρέχουσα εβδομάδα δώσει εντολή στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους στα στελέχη της εν λόγω εταιρείας, η οποία επελέγη από τις συνολικά πέντε που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, προκειμένου να ενημερωθούν για τις «εκκρεμότητες» που υπάρχουν σε κάθε Εφορία και αμέσως μετά να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την «τακτοποίηση» των ληξιπροθέσμων οφειλών, η είσπραξη των οποίων θα γίνει από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο εναποθέτει πολλές από τις ελπίδες του για βελτίωση της εικόνας των δημοσίων εσόδων στο πόρισμα που θα συντάξει η PRICE WATERHOUSE COOPERS, για να εισπραχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα «ανείσπρακτα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.
Θα είναι μια «τονωτική ένεση», υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, καθώς θα «δώσει μια σημαντική ανάσα στα δημόσια οικονομικά, ενώ θα συμβάλλει στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση αφού θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση και άλλων δράσεων που στόχο έχουν την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως εισπράξιμο θεωρείται μόνο το 30% αυτών (δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ) καθώς το υπόλοιπο ποσό αφορά χρέη πτωχών, αλλά και δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο εάν αναλογιστεί κανείς ότι η είσπραξή του θα μπορούσε να βγάλει την ελληνική οικονομία ακόμη και «αύριο» από την επιτήρηση, αφού ακόμη και με έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ όπως υποστηρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί χρειάζονται περίπου 6,5 δισ. ευρώ για να υποχωρήσει κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του 3%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το ζητούμενο για τα στελέχη του υπουργείου, όπως επισημαίνουν, είναι να μπει επιτέλους μια τάξη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και «να μάθουμε πόσα χρωστάει ποιος, αλλά και πώς μπορεί να τα πληρώσει».
Αυτό λοιπόν θα είναι το κύριο έργο και η βοήθεια που θα προσφέρει η ανωτέρω εταιρεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, για να μπορέσει και αυτό στη συνέχεια με τη σειρά του να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την είσπραξη των χρεών.
Σύμφωνα, ωστόσο, με το πρόγραμμα που έχει, προς το παρόν, εκπονηθεί και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή για να μη «χάνεται» πολύτιμος χρόνος, οι ΔΟΥ θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες να «ενοχλούν» τους «μικρούς» οφειλέτες που έχουν «ανοιχτούς» λογαριασμούς.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό οι πρώτοι που σχεδιάζεται να ελεγχθούν είναι όσοι έχουν «μικρά» χρέη, δηλαδή όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 2.000 ευρώ μέχρι και 20.000 ευρώ, λόγος άλλωστε για τον οποίο θεωρείται και πιο εύκολη η είσπραξή τους.
Όσοι φυσικά δεν φροντίσουν να συμμορφωθούν με τις εντολές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα βρεθούν αντιμέτωποι, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα, με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα ακόμη και με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι εκτός από τα ακίνητα των οφειλετών, στο «στόχαστρο» της Εφορίας θα μπουν και όλα τα άλλα εισοδήματα που μπορεί να έχει ο φορολογούμενος, από μισθούς ή σύνταξη ή ενοίκια κ.λπ., από την κατάσχεση των οποίων θα μπορούν να διασφαλιστούν και οι απαιτήσεις του δημοσίου.
Εξετάζεται μάλιστα στις περιπτώσεις που εντοπιστούν επιχειρήσεις οι οποίες χρωστούν στο Δημόσιο, οι αρμόδιες ΔΟΥ εκτός από τα άλλα μέτρα να προβαίνουν και σε κατάσχεση απαιτήσεων της επιχείρησης από άλλες επιχειρήσεις ή φορολογούμενους.
Η πολιτική ηγεσία
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει από τα στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας όπως οι λύσεις που προτείνουν για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων σε καμία περίπτωση να μην είναι «εξοντωτικές» για τους οφειλέτες. Έχει τονίσει μάλιστα ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα των οφειλετών, π.χ. οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση κ.λπ., ώστε να μην αδικηθεί κανένας, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε υπόχρεο να μπει σε ένα πρόγραμμα εξόφλησης των χρεών του ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.