Σε αιφνιδιαστικές αλλαγές στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς προχωρά σήμερα εν μέσω θέρους και έξω από τα λογικά χρονικά όρια για τέτοιες κινήσεις η κυβέρνηση.
Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνέρχεται σήμερα στις 11 το πρωί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού με μοναδικό θέμα «Κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων». Σύμφωνα με πληροφορίες από ασφαλείς πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει εισηγηθεί ήδη στον κ. Κώστα Καραμανλή την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημ. Γράψα και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Δημ. Βούλγαρη με το αιτιολογικό ότι συμπλήρωσαν διετία στη θέση τους- χρονικό διάστημα που θεωρείται, όπως φέρεται να είπε και σ΄ εκείνους, εύλογο. Για τις θέσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ προορίζεται ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας (ΓΕΑ) πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και του αρχηγού Στρατού Ξηράς (ΓΕΣ) εκτός απροόπτου ο γενικός επιθεωρητής του Στρατεύματος αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο Πολεμικό Ναυτικό δεν θα υπάρξει αλλαγή καθώς ο ναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης δεν έχει συμπληρώσει διετία που κατά τον υπουργό είναι λογικός χρόνος θητείας. Για τη θέση του αρχηγού ΓΕΑ προορίζεται εκτός απροόπτου ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Α. Κλόκοζας, ενώ τη θέση του φέρεται να καταλαμβάνει ο αντιπτέραρχος Ι. Πατσαντάρας.
ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΣΕΑ
με το αιτιολογικό ότι συμπλήρωσαν διετία στη θέση τους- χρονικό διάστημα εύλογο κατά την κυβέρνηση
Οι αιφνιδιαστικές αλλαγές προκαλούν πολλά ερωτήματα σε διάφορα επίπεδα, τόσο ως προς τον νεκρό χρόνο- σε σχέση με την κρατούσα ελληνική πρακτική- που επελέγη για να γίνουν όσο κυρίως ως προς κυβερνητικές διαρροές ότι η όλη υπόθεση σχετίζεται με πολύμηνο σκηνικό έντασης με την Τουρκία με αφορμή την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής της πορείας τον προσεχή Δεκέμβριο.
Σύμφωνα λοιπόν μ΄ αυτές τις πηγές εν όψει του κρίσιμου Δεκεμβρίου και της αναμενόμενης- κατ΄ αυτούς- αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, θα πρέπει να βρίσκονται στην ηγεσία αρχηγοί «που να έχουν μπροστά τους χρόνο» και να μην υπάρχει θέμα αντικατάστασή τους σε μια «λεπτή περίοδο εξελίξεων» εφόσον επιλεγόταν ως χρόνος αλλαγής τους η πιο «φυσιολογική» περίοδος του Νοεμβρίου ή του Φεβρουαρίου του 2010. Πολύ περισσότερο, ειπώθηκε, στην περίπτωση που επιλεγόταν το φθινόπωρο ή η άνοιξη υπήρχε περίπτωση να κατηγορηθεί η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ ότι κάνει τις αλλαγές μέσα σε προεκλογική περίοδο.
Τι υποκρύπτεται
Πιο μακριά πάει τη σκέψη- και αυξάνει τα ερωτήματα- η επισήμανση άλλης αρμόδιας πηγής ότι η επιλογή γίνεται «σε καλό χρόνο» ώστε να υπάρχουν στην κορυφή κάποιοι οι οποίοι, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «θα χειρισθούν θέματα με τους ομολόγους τους»... Με δεδομένο ότι οι αρχηγοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν και πολλά κρίσιμα θέματα να συζητήσουν με τους ομολόγους τους π.χ. του Βελγίου ή της Ιταλίας, εικάζεται ότι πίσω από την εξήγηση που δόθηκε στα «ΝΕΑ» υποκρύπτεται «χειρισμός» θεμάτων με τους Τούρκους ομολόγους τους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζε με νόημα την πρόσφατη δήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου σύμφωνα με την οποία προειδοποιούσε την κυβέρνηση αφενός να μην προσπαθήσει να «αξιοποιήσει» οργανωμένο σκηνικό έντασης με την Τουρκία στην προσπάθειά της να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη δυσμενή πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και αφετέρου να μην πέσει στην παγίδα της όξυνσης με την Τουρκία.
Τα σενάρια για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ γύρω από την υπόθεση αυξήθηκαν και από τις φήμες ότι οι αλλαγές στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων δεν οφείλονται σε μια προσπάθεια ομαλής εξέλιξης ως προς τον χρόνο, όπως θέλει να το εμφανίζει η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, αλλά από εξελίξεις στο παρασκήνιο: συγκεκριμένα, ότι προέκυψαν είτε από παραίτηση του κ. Γράψα είτε από κυβερνητική ενόχληση για αποδιδόμενες στις υπηρεσίες του ενέργειες σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Το σενάριο της παραίτησης θέλει ως αφορμή ενόχληση του κ. Γράψα από πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας προ 15μέρου σύμφωνα με την οποία υπήρξε τοποθέτηση μεγάλου αριθμού κομάντος σε ελληνικές νησίδες. Η διαρροή φέρεται, κατά τους διακινητές του σεναρίου, να έγινε από κυβερνητικούς κύκλους «προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας του λαού», «αξιοποιήθηκε» όμως επικοινωνιακά από τους Τούρκους ως... εποικισμός της νήσου Ρω από Έλληνες. Η εκδοχή της παραίτησης πάντως διαψεύστηκε στα «ΝΕΑ»» τόσο από το υπουργείο Άμυνας όσο και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ.
Το άλλο σενάριο της κυβερνητικής ενόχλησης που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του κ. Γράψα αποτελεί την άλλη όψη του πρώτου: κυβερνητικοί παράγοντες θεώρησαν υπεύθυνο το ΓΕΕΘΑ για τα «λανθασμένα μηνύματα» που, όπως λέγεται, εκπέμφθηκαν από τα σχετικά δημοσιεύματα. Πάντως το ΓΕΕΘΑ ευθύς εξαρχής είχε σπεύσει να διαψεύσει τα δημοσιεύματα αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο Άμυνας επιχείρησε χθες να ακυρώσει τα σενάρια για τον κ. Γράψα λέγοντας δι΄ αρμοδίας πηγής ότι υπάρχει πρόθεση περαιτέρω αξιοποίησής του καθώς εκτιμώνται οι ικανότητές του.